Jednym z podstawowych elementów wyposażenia lokalu gastronomicznego jest bemar, który znacznie ułatwia przygotowywanie posiłków. Z jego pomocą można bez problemów utrzymać optymalną temperaturę dań. Bemary są powszechnie wykorzystywane zarówno w niewielkich barach, jak i w dużych restauracjach czy w punktach specjalizujących się w usługach cateringowych.
Co to jest bemar gastronomiczny?
Z wyglądu bemar przypomina stalową wannę i najczęściej ma prostokątną formę. Urządzenie działa niczym podgrzewacz, w efektywny sposób podtrzymując wyższą temperaturę. W jego górnej części znajdują się pojemniki, w których umieszcza się potrawy gotowe do podgrzania. Przykrywają je dopasowane pokrywy, aby zabezpieczyć dania przed stygnięciem. Sercem całego urządzenia jest specjalny system znajdujący się w dolnej części. Jego działanie opiera się na utrzymaniu pożądanej temperatury, którą przewodzi powietrze lub woda między ściankami. Najczęściej bemar gastronomiczny jest wykonywany z wysokiej jakości stali nierdzewnej, co niweluje ryzyko powstawania korozji. Ten niezawodny materiał gwarantuje także trwałość urządzenia, dzięki czemu przez lata sprawdza się w swojej funkcji.
Jak działa elektryczny bemar cateringowy?
Bemar może być wykorzystywany do podgrzewania różnych typów potraw. Jego szczegółowy zakres działania zależy od umiejętnej obsługi użytkownika, który musi wiedzieć, w jakich temperaturach należy podawać poszczególne dania. Elektryczny bemar cateringowy pozwala bardzo precyzyjnie ustawić optymalne opcje podgrzewania, aby zachować walory smakowe serwowanych posiłków. Należy podkreślić, że elektryczne urządzenia można dostosować do swoich potrzeb za pomocą praktycznego sterownika. Świetnie sprawdzają się zarówno w funkcji podgrzewania, jak i jako naczynie podtrzymujące optymalną temperaturę potrawy. Producenci bemarów oferują różne rodzaje urządzeń, które charakteryzują się inną konstrukcją. Można zdecydować się na wariant jezdny, z praktycznymi kółkami, które pozwalają wygodnie przewozić dania. Alternatywą są bemary stacjonarne oraz nadstawne – te drugie instaluje się bezpośrednio na blacie.
Nowoczesny bemar(https://gastroplaneta.pl/pl/c/Bemary/57) to obowiązkowy zakup dla właścicieli lokali gastronomicznych. Świetnie sprawdzi się także na różnych eventach, w tym również na imprezach w plenerze. Dzięki temu urządzeniu można zapewnić wszystkim uczestnikom dostęp do ciepłych, smacznych dań, takich jak zupy, potrawy mięsne czy przekąski serwowane na ciepło. Dodatkowym atutem bemarów jest ich prosta obsługa, z którą poradzą sobie nawet osoby początkujące.