Słodycze są nieodłączną częścią życia niemalże każdego z nas. Towarzyszą nam przy wielu okazjach i potrafią uprzyjemnić wiele sytuacji. Jednak, podobnie jak z każdym innym rodzajem pożywienia, nie powinno się z nimi przesadzać. Dlaczego?
Wzrost masy ciała, gorsze samopoczucie
Wśród osób starszych nierzadko pokutuje powiedzenie, że cukier krzepi. Niestety, nie do końca tak jest: nadmiar słodkości nie tylko sprzyja rozwojowi otyłości i cukrzycy oraz próchnicy zębów, ale również może wykazywać negatywny wpływ na odporność.
Wiele osób uskarża się, że w sezonie infekcyjnym chorują naprawdę dużo. Nie zdają sobie jednak sprawy, że poniekąd same robią sobie tę krzywdę: spożywanie zbyt dużych ilości łakoci może sprawiać, że układ odpornościowy się poddaje. Dodatkowo, często osoby, które odstawiają cukier, odczuwają znaczną poprawę samopoczucia. Co zmniejsza apetyt na słodycze i jak radzić sobie z łaknieniem?
Orzechy zamiast czekolady
Aby uniknąć spożywania słodkości, warto sięgnąć po garść ulubionych orzechów. Nerkowce, laskowe, włoskie czy brazylijskie – bez względu na to, które lubisz najbardziej, z pewnością będą zdrowszą opcją od sklepowych słodyczy. Nie można odmówić im kaloryczności, jednak są to zdrowe kalorie, z których organizm może czerpać wiele witamin oraz substancji odżywczych.
Świetnym wyborem jest również przyrządzenie pożywnej owsianki z dodatkiem masła orzechowego i innymi ulubionymi dodatkami. Taki posiłek nie tylko nasyci, ale również sprawi, że będziemy odczuwać mniejszą potrzebę zjedzenia słodyczy. Jeśli naprawdę nie możemy się powstrzymać i bardzo chcemy zjeść coś słodkiego – wybierzmy domowe łakocie lub gorzką czekoladę – taką o minimum 70-procentowej zawartości kakao.
Domowe łakocie – na zdrowie!
Wraz ze wzrostem świadomości w kwestii odżywiania, zwiększa się również gama osób, które przygotowują we własnym zakresie słodkości. Tego rodzaju łakocie, choć – oczywiście – również zawierają cukier, są znacznie zdrowszą alternatywą dla sklepowych propozycji. Dodatkowo, mimo zawartości różnych źródeł słodkiego smaku, wciąż są dużo mniej kaloryczną opcją.
Można w nich zastąpić klasyczny, biały cukier rafinowany na przykład dodatkiem ksylitolu czy miodu. Ten drugi w przypadku pieczonych słodkości straci co prawda właściwości prozdrowotne, jednak dostarczy mnóstwo słodyczy. Oczywiście, domowe słodycze wciąż są kaloryczne, jednak o wiele zdrowsze – szczególnie jeśli zadbamy o dobór wysokiej jakości składników. Możesz nawet pokusić się o wyszukanie zdrowszych wersji ulubionych sklepowych słodyczy – na przykład batoników.