Dieta owocowo warzywna, a właściwie post owocowo warzywny to skuteczny sposób na odtrucie organizmu, poprawę samopoczucia i zmniejszenie masy ciała. Takiego jadłospisu nie stosuje się długotrwale. Z uwagi na niską kaloryczność można praktykować post owocowo warzywny przez kilkanaście, maksymalnie kilkadziesiąt dni – tyle wystarczy, aby odczuć i zauważyć różnicę. Na czym polega dieta owocowo warzywna i jakie są jej zalety?
Czym jest dieta owocowo warzywna?
Dieta owocowo warzywna to kuracja alternatywa dla diety sokowej. W tym przypadku detoks organizmu przeprowadza się jednak nieco inaczej, ponieważ jadłospis uwzględnia nie tylko płynną postać warzyw i owoców, ale również postać stałą – sałatki, surówki, warzywa gotowane na parze. Dieta owocowo warzywna jest niskokaloryczna i nie uwzględnia wszystkich produktów z tej grupy. Bazuje przede wszystkim na warzywach niskoskrobiowych i niskotłuszczowych, takich jak:
- burak,
- marchew,
- sałata,
- pomidor,
- papryka.
Jeśli zaś chodzi o owoce, to w ramach kuracji spożywa się głównie cytrusy i jabłka, ewentualnie owoce jagodowe i owoce suszone. Posiłki są najczęściej surowe, niekiedy gotowane w minimalnej ilości wody lub na parze, co ma na celu zachowanie zawartych w nich substancji odżywczych.
Jakie zalety ma dieta owocowo warzywna?
Dieta owocowo warzywna wyklucza żywność wysokoenergetyczną i budulcową, a dzięki temu pozwala organizmowi w naturalny sposób pozbyć się złogów – to one stają się źródłem energii. Taki post uszczelnia jelita i poprawia ich mikroflorę, a także usprawnia metabolizm. Chociaż jest to jadłospis niskokaloryczny, osobom stosującym go nie doskwiera silne uczucie głodu, ponieważ potrzeba dokładnego przeżuwania surowych warzyw sprawia, że posiłek trwa dłużej i trwalsze jest następujące po nim uczucie sytości. Dieta owocowo warzywna pomaga usunąć z ciała toksyny i nadmiar wody, a także – przy okazji – spalić tkankę tłuszczową, jednak należy pamiętać, że redukcja masy ciała nie powinna być celem stosowania takiego postu. Jego przeznaczeniem jest przede wszystkim wzmocnienie organizmu, pobudzenie procesów samoleczenia, poprawa odporności i odzyskanie energii. Wiele osób po takiej kuracji cieszy się lepszą jakością snu, lepszą pamięcią i koncentracją oraz większą chęcią do działania.
Komu zaleca się dietę owocowo warzywną?
Dieta owocowo warzywną mogą stosować osoby zdrowe, które chcą:
- zmienić swoje nawyki żywieniowe,
- oczyścić organizm z toksyn i złogów,
- zrzucić zbędne kilogramy (jako wstęp do diety redukcyjnej),
- odzyskać uczucie lekkości i energię do działania,
- wzmocnić odporność organizmu,
- pozbyć się problemów trawiennych.
Na taki post nie powinny decydować się kobiety w ciąży czy karmiące piersią, ani dzieci w okresie dorastania. Poza tym, jadłospisu nie wolno stosować długotrwale. Już 14 dni diety owocowo warzywnej powinno przynieść wyraźne rezultaty. Niektórzy twierdzą jednak, że pełna kuracja musi trwać 6 tygodni, czyli 42 dni. Mimo to warto pamiętać, że niska kaloryczność posiłków wymaga ograniczenia codziennej aktywności fizycznej, a początkowo może wiązać się z gorszym samopoczuciem.
Jak zaplanować dietę owocowo warzywną?
Do diety owocowo warzywnej warto odpowiednio się przygotować, aby drastyczna zmiana nawyków żywieniowych nie okazała się zbytnim szokiem dla organizmu. Oznacza to, stopniowe wykluczanie z jadłospisu mięsa i zbóż oraz zastępowanie ich coraz większą ilością warzyw i owoców, zwłaszcza w formie surowej. Na diecie nie wolno zapominać też o odpowiednim nawadnianiu poprzez picie dużych ilości wody i niesłodzonych naparów ziołowych. Jeśli chcemy zadbać o to, aby jadłospis był jak najbardziej urozmaicony i smaczny, możemy skorzystać z usług cateringu dietetycznego, który ma w swojej ofercie post owocowo warzywny. W ramach takiej diety pudełkowej klient otrzymuje zwykle nie tylko surowe owoce i warzywa oraz soki, ale również alternatywne wersje klasycznych potraw, jak makaron z cukinii czy kotlety z kalafiora. Dzięki temu dosyć restrykcyjny jadłospis staje się ciekawszy, a jego zasady łatwiejsze do przestrzegania przez dłuższy okres.