Fosforany w jedzeniu – unikać czy nie?

0
51

W przemyśle spożywczym na co dzień wykorzystywanych jest wiele substancji dodatkowych. Są one dodawane przede wszystkim po to, aby zapewnić że żywność pozostanie zdatna do spożycia przez dłuższy czas. Jednakże warto pamiętać, że wszystkie te substancje są następnie spożywane wraz z jedzeniem, a ich wpływ na organizm może być różny. Wśród tych, które najczęściej można znaleźć w produktach spożywanych na co dzień są fosforany.

Jaką rolę pełnią fosforany w jedzeniu?

Fosforany to oczywiście nic innego, jak różnego rodzaju pochodne kwasu fosforowego. W przemyśle spożywczym dodawane są do jedzenia, gdzie pełnią rolę stabilizatorów oraz regulatorów kwasowości. Oprócz tego często służą jako przeciwutleniacze. Pod wieloma względami fosforany w jedzeniu są obecnie niezbędne, zwłaszcza gdy chodzi o produkcję i przechowywanie mięsa. Trudno jest znaleźć przetwory mięsne, do których nie zostały dodane jakiekolwiek sole kwasu fosforowego. Fosforany bowiem znacząco przedłużają termin zdatności do spożycia, który gdy chodzi o mięso, byłby w innym przypadku bardzo krótki. Poza tym, fosforany często są używane jako sposób na to, aby związać wodę. Związanie wody oznacza że ogólna waga produktu jest większa, co jest dużą zaletą dla wielu producentów.

Dlaczego warto unikać fosforanów?

Jako że fosforany w jedzeniu są w pełni legalnym dodatkiem, łatwo można założyć że nie są to substancje niezdrowe. Warto także pamiętać, że sam fosfor jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowanie organizmu. Potrzebują go przede wszystkim kości, a także jest to składnik przy wielu syntezach zachodzących w każdej komórce ciała. Jak jednak z jakąkolwiek substancją, nadmiar fosforanów jest szkodliwy. Wtedy to wszystkie procesy w których uczestniczy fosfor są wytrącone z naturalnej równowagi, a skutki uboczne mogą być znaczące. Dlatego też według wskazań Unii Europejskiej, fosforany w jedzeniu mogą być dodawane tylko w ściśle ustalonych ilościach. Jednakże jeżeli ktoś często spożywa produkty mięsne i inne przetwory do których dodawane są fosforany, może dojść do ich nadmiaru w organizmie. To zazwyczaj prowadzi do szeregu objawów, wśród których jednymi z najbardziej niebezpiecznych są: nadciśnienie tętnicze, osteoporoza, a także różnego rodzaju problemy z układem krążenia. Zatem pomimo tego że fosforany w jedzeniu nie można uznać za substancje groźne dla zdrowia, warto jest pamiętać o nich i unikać ciągłego spożywania produktów które je zawierają. Jak w wielu przypadkach, dobrze zbilansowana dieta na pewno będzie najlepszym rozwiązaniem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here