Przyprawy do grzanego wina poprawiają jego smak oraz silniej rozgrzewają organizm od środka. Ciepłe wino z przyprawami to doskonały trunek w czasie długich nocnych spotkań na świeżym powietrzu w ogrodzie lub tarasie w bloku oraz wypadów za miasto pod namiot.
Czym się rozgrzać, gdy nie ma ogniska? – Grzanym winem z przyprawami
Wino samo w sobie pobudzi krążenie, ale gdy jesteśmy zmarznięci lub mamy zamiar spędzić w miłym towarzystwie noc na powietrzu, warto postarać się o coś jeszcze. Zwłaszcza będzie to konieczne w miejscu, gdzie nie wolno palić ogniska. Sięgnięcie po grzane wino z dodatkiem przypraw sprawdzi się tutaj w stu procentach. Także zimą po skończonym kuligu.
Urządzenie nastrojowego wieczoru na tarasie w wieżowcu również może być umilony grzanym winem z przyprawami. Dzięki temu napojowi będzie nam zdecydowanie cieplej niż po zwykłej gorącej herbacie. Znając korzystny wpływ czerwonego wina na organizm, możemy sobie na niego pozwolić, aby wieczorne spotkanie na balkonie upłynęło w miłym nastroju bez szczękania zębami z zimna (noce wiosną i nawet latem potrafią nas wychłodzić, a co dopiero zimą).
Jakie przyprawy do grzanego wina będą idealne?
Doskonale sprawdzą się w winie na gorąco przyprawy korzenne. Podnoszą aromat i smak czerwonego wina oraz mają właściwości rozgrzewające. Warto zatem wyposażyć kuchnię w takie przyprawy jak laski cynamonu cejlońskiego (lub zwykłego), anyż, goździki, wanilia, kardamon i gałka muszkatołowa.
Możemy użyć całej gamy bukietowego smaku i zapachu tych przypraw, ale nie jest to niepodważalnym wymogiem. Możemy mieć tylko niektóre z nich, a już podniesiemy walory smakowe wina oraz wpłyniemy na silniejsze rozgrzanie wychłodzonego organizmu. Dobrze jest również wcisnąć do wina sok z cytryny lub dodać płynny miód. Sok malinowy również może się tutaj przydać.
Jaki alkohol wybrać na grzane wino z przyprawami?
Do grzanego wina wybieramy trunek, który jest już przeznaczony do przygotowania gorącego specjału wtedy, gdy jesteśmy daleko poza domem i mamy ograniczone możliwości przyprawienia trunku tak jak zrobilibyśmy to, będąc we własnej kuchni. Te wina mają w zasadzie w sobie wszystko, wystarczy je tylko podgrzać w kociołku przy ognisku lub nad kuchenką turystyczną.
Gdy mamy zaplecze kuchenne tuż w zasięgu ręki, możemy wykazać się kunsztem kulinarnym i przygotować grzane wino od podstaw. Do tego celu wykorzystujemy wino czerwone, białe lub cedr. Muszą one być w wersji słodkiej lub półsłodkiej, by nie wymagały już dodatkowego słodzenia. Jeżeli jednak unikamy cukru i nie spożywamy miodu i zależy nam na tym, aby nawet naturalnych cukrów było w grzanym winie jak najmniej, sięgnijmy po wino wytrawne.