Poznaj lecznicze właściwości pieprzu cayenne

0
14

Pieprz cayenne, nazywany również papryką cayenne lub kajeńską, jest rodzajem bardzo ostrej przyprawy stosowanej w kuchniach świata. Jakie są najważniejsze właściwości pieprzu cayenne?

Czym jest pieprz cayenne?

Do produkcji pieprzu cayenne stosowana jest papryka roczna (Capsicum annuum L.), która zaliczana jest do psiankowatych. Jej słodkie odmiany używane są do przygotowywania potraw, natomiast te ostre często są bazą przypraw w formie proszku, płatków czy sosów – do ich wytwarzania stosuje się papryczki określane jako chili.

Papryka, z której wytwarza się pieprz cayenne, wywodzi się z Ameryki Południowej. To ojczyzna wielu rodzajów papryk, w tym także tej ostrej papryczki. Jej nazwa pochodzi od Kajenny – stolicy Gujany Francuskiej.

Jakie są właściwości pieprzu cayenne?

Pieprz cayenne zawdzięcza swój ostry smak zawartości kapsaicyny. To alkaloid oddziałujący na receptory bólowe, które znajdują się między innymi w jamie ustnej. Wywołuje on wtedy charakterystyczne uczucie pieczenia.

Kapsaicyna nie jest jedynym związkiem obecnym w pieprzu cayenne. Także zawiera on inne składniki aktywne, między innymi flawonoidy, witaminy jak pro-witamina A, czyli beta-karoten, witamina C, wapń, magnez, potas, cynk, żelazo, mangan.

Właściwości lecznicze pieprzu cayenne:
– przeciwzapalne – redukuje stany zapalne, między innymi w zapaleniu stawów,
– przeciwbólowe – pomaga na bóle głowy i inne dolegliwości bólowe,
– antynowotworowe – zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory,
– odchudzające – poprzez wspomaganie procesów termogenezy, co przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej,
– wzmacniające odporność – poprawia procesy odpornościowe organizmu i chroni przed częstymi schorzeniami,
– regulujące pracę układu krwionośnego – wspomaga krążenie krwi, zmniejsza cholesterol, dlatego chroni układ krążenia i serce, między innymi przed zawałem, miażdżycą,
– wspomagające trawienie – przyspiesza produkcję soków trawiennych,
– zmniejszające nerwobóle i bóle reumatyczne – stosowana jest w maściach rozgrzewających, plastrach.

Jak używać pieprzu cayenne?

Pieprz – papryka cayenne to uniwersalna przyprawa, która sprawdzi się jako dodatek do wielu smakowitych dań. Używana jest między innymi do przyprawiania mięs, ryb i owoców morza, zup, sosów, potraw jak gulasz, leczo, paprykarz. Świetnie sprawdza się w daniach kuchni węgierskiej, azjatyckiej.

Warto pamiętać o tym, że pieprzu cayenne nie powinny stosować dzieci w wieku do 12. roku życia, a także kobiety karmiące piersią.

Zatem dobroczynne właściwości pieprzu cayenne powodują, że to przyprawa, którą warto systematycznie używać w swojej kuchni. Doskonale nadaje się do urozmaicenia wielu dań różnych kuchni świata!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here