Kanapki są bardzo popularnym rodzajem posiłku, który można spożywać zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Jednak często zdarza się tak, że nudzą się nam tradycyjne kanapki. Dlatego bardzo dobrym rozwiązaniem będzie przygotowanie zdrowych past do chleba. Dzięki nim zwiększymy w swojej diecie ilość warzyw, co zdecydowanie będzie dla nas korzystne.
Pasta z białego sera
Wśród różnych rodzajów zdrowych past do chleba można przede wszystkim wymienić pastę z białego sera. Zawiera ona w swoim składzie takie elementy jak twaróg półtłusty, jogurt naturalny, a także rzodkiew, szczypiorek lub natkę pietruszki oraz pestki dyni. Wszystkie składniki należy wymieszać, a następnie przełożyć na pieczywo. Warto tego rodzaju pastę również doprawić według swojego uznania, na przykład solą oraz pieprzem. Pasta z białego sera jest bogatym źródłem białka, dlatego na pewno zapewni nam sytość na długi czas.
Pasta z awokado
Zdrowe pasty do chleba to również wyroby przyrządzone na bazie awokado. Pasta z awokado jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych, dlatego jest szczególnie polecana na śniadanie. Bez wątpienia zapewni nam odpowiedni poziom sytości nawet przez kilka godzin. W składzie tego rodzaju pasty można wymienić takie składniki jak awokado, czerwoną fasolę, czerwoną cebulę, czosnek, limonkę lub cytrynę, kolendrę, a także przyprawy do smaku, wśród których można wyróżnić przede wszystkim sól i pieprz.
Pasta z dyni
Wśród różnego rodzaju zdrowych past do chleba można również wymienić pastę wykonaną z dyni. Można w niej znaleźć takie składniki jak dynia, sezam, czosnek, a także kmin rzymski, sól oraz pieprz. Aby przygotować tego rodzaju pastę należy upiec dynię w piekarniku, a następnie wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Gotową pastę można podawać z pieczywem, a także z chrupiącymi warzywami. Na pewno będzie to idealne uzupełnienie codziennej diety, dlatego warto przygotować tego rodzaju pastę.
Pasta z tuńczyka i jajka
Bardzo popularną pastą do chleba jest także pasta, która została przygotowana z takich składników jak tuńczyk oraz jajko. W jej składzie można znaleźć przede wszystkim tuńczyka w sosie własnym, jaja, a także ogórki kiszone, jogurt naturalny oraz sól i pieprz do smaku. Jajka należy ugotować, a następnie wszystkie składniki połączyć w misce. Gotową pastę powinno nakładać się na świeże pieczywo lub pieczywo podpieczone w piekarniku. Na pewno będzie to idealny pomysł na pyszną pastę kanapkową, która zasmakuje wielu osobom. Warto ją wykonać, zwłaszcza, jeśli lubi się takie składniki jak tuńczyk czy też jajko.