Nie od dziś wiadomo, jak cennym pokarmem jest ryba. Są one pełne wartości odżywczych oraz mają naprawdę wiele właściwości zdrowotnych. Zaleca się spożywanie ryb od dwóch do trzech razy w tygodniu, niestety niewielu polaków się do tego stosuje. Statystyczny polak zjada zaledwie 12 kilogramów ryb rocznie, dla porównania Hiszpanie statystycznie zjadają 46 kilogramów ryb a Portugalczycy 57 kilogramów!
Czego tak naprawdę dostarcza nam ryba?
Mówiąc o wartościach które dają nam świeże ryby, w pierwszej kolejności powinniśmy wymienić kwas Omega-3. Jest to wielonienasycony kwas tłuszczowy, którego człowiek nie potrafi sam produkować, dlatego trzeba dostarczać je wraz z pożywieniem. Wzmacnia on układ odpornościowy, poprawia wzrok, a osoby starsze które jadały ryby według zaleceń, rzadziej zapadają na demencję oraz Alzheimera, mają również lepszą pamięć oraz zdolność kojarzenia.
Ryby tłuste dodatkowo dostarczają nam wiele witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak A, D, E. Natomiast ryby chude dostarczają więcej witamin rozpuszczalnych w wodzie z grupy B. Są to niezwykle ważne wartości odżywcze wymagane do poprawnego działania organizmu.
- Witamina A – Pobudza szpik kostny do produkcji czerwonych krwinek, wspomaga gojenie się ran, wzmacnia odporność organizmu. Odpowiada ona również za stan naszej skóry, paznokci, i włosów korzystnie na nie wpływając.
- Witamina D – Reguluje pracę serca, wpływa na odpornośc organizmu, kształtuje kościec i wzmacnia zęby. Dodatkowo, witamina D pozytywnie wpływa na procesy wzrostu i odnowy komórek.
- Witamina E – Działa przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo, korzystnie wpływa na ciśnienie tętniczce oraz działa nefroprotekcyjnie. Ważnym aspektem witaminy E jest profilaktyka incydentów sercowo-naczyniowych, w szczególności gdy chodzi o zawał serca – gdyż działa kardioprotekcyjnie.
Lecz co poza witaminami?
Ryby są świetnym źródłem białka, które jest niezbędne do poprawnego funkcjonowania organizmu. W naszym organizmie znajduje się około 11-14 kilogramów białka, z czego zużywamy około 300g w ciągu doby. Służą one do odbudowywania zużywających się tkanek, wchodzą w skład krwi, limfy, hormonów i enzymów. Poza tym utrzymują właściwe pH płynów ustrojowych, są składnikiem ciał odpornościowych, regulują ciśnienie krwi oraz stanowią nośnik niektórych witamin i minerałów.
Niedobór białka jest niezwykle groźny, uniemożliwia to odbudowę tkanek, utrudnia gojenie się ran oraz zmniejsza odporność na choroby. Dodatkowo niedobór białka skutkuje zahamowaniem wzrostu i rozwoju organizmu, dlatego tak ważne jest regularne spożywanie ryb.