icookandlook.pl

blog o diecie, modzie i urodzie

ryby
Dieta

Wpływ ryb i owoców morza na nasze zdrowie.

Nie od dziś wiadomo, jak cennym pokarmem jest ryba. Są one pełne wartości odżywczych oraz mają naprawdę wiele właściwości zdrowotnych. Zaleca się spożywanie ryb od dwóch do trzech razy w tygodniu, niestety niewielu polaków się do tego stosuje. Statystyczny polak zjada zaledwie 12 kilogramów ryb rocznie, dla porównania Hiszpanie statystycznie zjadają 46 kilogramów ryb a Portugalczycy 57 kilogramów!

Czego tak naprawdę dostarcza nam ryba?


Mówiąc o wartościach które dają nam świeże ryby, w pierwszej kolejności powinniśmy wymienić kwas Omega-3. Jest to wielonienasycony kwas tłuszczowy, którego człowiek nie potrafi sam produkować, dlatego trzeba dostarczać je wraz z pożywieniem. Wzmacnia on układ odpornościowy, poprawia wzrok, a osoby starsze które jadały ryby według zaleceń, rzadziej zapadają na demencję oraz Alzheimera, mają również lepszą pamięć oraz zdolność kojarzenia.

Ryby tłuste dodatkowo dostarczają nam wiele witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak A, D, E. Natomiast ryby chude dostarczają więcej witamin rozpuszczalnych w wodzie z grupy B. Są to niezwykle ważne wartości odżywcze wymagane do poprawnego działania organizmu. 

  • Witamina  A – Pobudza szpik kostny do produkcji czerwonych krwinek, wspomaga gojenie się ran, wzmacnia odporność organizmu. Odpowiada ona również za stan naszej skóry, paznokci, i włosów korzystnie na nie wpływając. 
  • Witamina D – Reguluje pracę serca, wpływa na odpornośc organizmu, kształtuje kościec i wzmacnia zęby. Dodatkowo, witamina D pozytywnie wpływa na procesy wzrostu i odnowy komórek.
  • Witamina E – Działa przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo, korzystnie wpływa na ciśnienie tętniczce oraz działa nefroprotekcyjnie. Ważnym aspektem witaminy E jest profilaktyka incydentów sercowo-naczyniowych, w szczególności gdy chodzi o zawał serca – gdyż działa kardioprotekcyjnie. 

Lecz co poza witaminami?

Ryby są świetnym źródłem białka, które jest niezbędne do poprawnego funkcjonowania organizmu. W naszym organizmie znajduje się około 11-14 kilogramów białka, z czego zużywamy około 300g w ciągu doby. Służą one do odbudowywania zużywających się tkanek, wchodzą w skład krwi, limfy, hormonów i enzymów. Poza tym utrzymują właściwe pH płynów ustrojowych, są składnikiem ciał odpornościowych, regulują ciśnienie krwi oraz stanowią nośnik niektórych witamin i minerałów. 


Niedobór białka jest niezwykle groźny, uniemożliwia to odbudowę tkanek, utrudnia gojenie się ran oraz zmniejsza odporność na choroby. Dodatkowo niedobór białka skutkuje zahamowaniem wzrostu i rozwoju organizmu, dlatego tak ważne jest regularne spożywanie ryb.