icookandlook.pl

blog o diecie, modzie i urodzie

Dom

Jaka deska do krojenia – krótki poradnik

Deska do krojenia to jedno z tych akcesoriów kuchennych, które znajdziemy w każdej kuchni. Czasem ważne jest dla nas, by była wygodna i praktyczna, a czasem chcemy, by dodatkowo była ozdobą i ściśle współgrała z charakterem kuchni. W tym artykule postaramy się odpowiedzieć na pytanie: jaka deska do krojenia najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni.

Rodzaje desek do krojenia

Na rynku dostępne jest bardzo wiele rodzajów desek do krojenia. Różnią się one wielkością, kształtem, ale przede wszystkim rodzajem materiału, z jakiego zostały wykonane. Każdy z nich ma swoje plusy i minusy. Do najbardziej popularnych materiałów, z jakich wykonuje się deski do krojenia, należą: drewno, bambus, szkło, plastik czy granit.

Drewniane deski do krojenia to najbardziej tradycyjne rozwiązanie, choć przez niektórych uważane za niehigieniczne. Ta błędna opinia wynika z faktu, że drewno może nasiąkać i łatwo ulega zarysowaniom. Dlatego kluczowa jest odpowiednia pielęgnacja takich desek, nie tylko mycie, ale i olejowanie. Tylko w takim przypadku takie deski nie będą chłonęły zapachów, a ponadto zachowają swoje właściwości bakteriobójcze. Warto też pamiętać, że drewniane deski do krojenia dbają też o nasze noże – nie tępią ich. Podobnie zachowują się też deski bambusowe, a nie wymagają olejowania. Deski bambusowe uznawane są też a bardzie ekologiczne rozwiązanie. Wszystko dzięki temu, że bambus rośnie o wiele szybciej niż drzewa.

Deski plastikowe nadal mają wielu zwolenników, są tanie i lekkie. Często też dostępne w wielu ładnych wzorach i kolorach. Plastik jednak łatwo ulega zarysowaniu, a porysowana plastikowa deska traci swój urok. Do tego takie rozwiązanie zdecydowanie nie jest ekologiczne, i jak się okazuje zdrowe, bo niektóre substancje z plastiku mogą przenikać do jedzenia.

Pozostają jeszcze deski granitowe i szklane. Są niezwykle trwałe i łatwe do utrzymania w czystości. Nie wchłaniają zapachów ani wody. Mają jednak pewne wady, przede wszystkim tępią noże, a miłośnicy noży ceramicznych w ogóle nie mogą z nich korzystać. Do tego deski granitowe są raczej ciężkie i drogie.

Na co zwracać uwagę przy zakupie

Zadając sobie pytanie: jaka deska do krojenia będzie najlepsza do mojej kuchni zwykle skupiamy się na materiale z jakiego została wykonana i wielkości która najbardziej nam odpowiada. Warto jednak pamiętać, że tak niepozorne akcesorium kuchenne jak deska może mieć drobne udogodnienia, które z cała pewnością ułatwią pracę w kuchni.

Przykładowo warto wybierać deski z rantem, dzięki niemu sok wyciekający z warzyw i owoców zamiast słynąć na blat kuchenny pozostanie na desce. Dobrze sprawdzają się też modele z rączką, są bardziej ergonomiczne, co najlepiej widać podczas zsuwania pokrojonych kawałków jedzenia do miski lub garnka.