Przyprawa garam masala jest mieszanką różnych przypraw pochodzącą z Indii. Jej skład różni się w zależności od konkretnego regionu oraz rodzinnej receptury, którą mieszkańcy Indii przekazują sobie z pokolenia na pokolenie.
Z czego składa się przyprawa garam masala?
Warto wiedzieć, iż w skład przyprawy garam masala może wchodzić aż 30 różnych przypraw. Tak naprawdę nie ma jednej, ścisłej receptury, według której byłaby ona produkowana. Można jednak wybrać składniki, które pojawiają się w niej najczęściej. Są nimi:
• cynamon,
• pieprz cayenne,
• pieprz czarny,
• goździki,
• kardamon,
• liść laurowy,
• kolendra,
• kminek,
• gałka muszkatołowa,
• koper włoski.
Połączenie tych składników sprawia, że przyprawa garam masala jest cierpka, ale równocześnie pikantna w smaku. Ma także delikatny korzenny posmak, który zawdzięcza dodatkowi goździków i cynamonu. Kolendra natomiast nadaje całości cytrynowego, delikatnego posmaku. Przyprawa garam masala jest niezwykle popularna w kuchni hinduskiej, gdzie dodaje się ją zarówno do dań warzywnych, jak i mięsnych.
Zastosowanie garam masali i właściwości jej składników
Składniki przyprawy garam masala mają dobroczynny wpływ na ludzki organizm. Cynamon zawiera substancje, które opóźniają wystąpienie choroby Alzheimera, gdyż pobudzają i wzmacniają cały układ nerwowy. Kolendra natomiast obniża poziom cholesterolu, a czarny pieprz przyspiesza metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej. Przyprawy korzenne, jak goździki działają natomiast przeciwzapalnie i przeciwutleniająco, dzięki czemu korzystnie wpływają na pracę wątroby. Tak naprawdę przyprawa garam masala to prawdziwe bogactwo różnorodnych właściwości, które otrzymuje się dzięki połączeniu wielu składników.
Przyprawa garam masala ma szerokie, kuchenne zastosowanie. Można ją bowiem dodawać do dań mięsnych i warzywnych. Najlepiej smakuje w połączeniu z daniami drobiowymi i baraniną. Oprócz tego z powodzeniem jest stosowana do dań z ziemniaków, a nawet do naleśników i zup. Najważniejszym aspektem w kuchni jest to, by przyprawę garam masala dodać dopiero pod koniec gotowania. Takie zastosowanie przyprawy nada potrawom niebywałego, wyrazistego smaku.
Warto także zauważyć, że dodawanie tej przyprawy do potraw pomaga w leczeniu cukrzycy. Dzieje się tak, gdyż cynamon zawarty w garam masali wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi a jedzenie dań z tą przyprawą zmniejsza proces wchłaniania glukozy w jelitach.
Przyprawa garam masala to cenne źródło dobroczynnych substancji, które mają pozytywny wpływ na ludzki organizm. Warto włączyć ją do codziennej diety.