W Polsce mamy tysiące miłośników kebabów. Niewiele osób jednak wie, że istnieje wiele rodzajów tych tureckich przysmaków. Jednym z nich jest Beyti, którego nazwa pochodzi od imienia założyciela restauracji w Stambule. Co to za danie? Gdzie można je zjeść? Dowiecie się z naszego artykułu!
Rodzaje kebabów
Turcja jest krajem z dużym bogactwem kulinarnym, jednak najsłynniejszym daniem jest oczywiście kebab. Prym wiedzie Döner, tak chętnie jedzony przez Polaków na mieście. Jest to mięso pieczone na pionowym ruszcie, odcinane kawałek po kawałku, a następnie wkładane do bułki w towarzystwie warzyw i sosu. Adana kebab jest podłużnym mięsem mielonym z dodatkiem czerwonej papryki, nadziewanym na szpikulec i pieczonym na ogniu. Podaje się go z grillowanymi warzywami i lawaszem. W Turcji to danie pojawia się w większości restauracji i można mieć pewność, że zawsze będzie to dobry wybór. Beyti kebab to wołowina lub jagnięcina zawinięta w lawasz polana sosem pomidorowym. Podaje się ją z jogurtem. Ta wersja podawania mięsa powstała w 1961 roku i jest popularna do dziś.
Jak zrobić Beyti w domu?
Jeśli chcemy spróbować swoich sił w kuchni, możemy przygotować Beyti w domu. Przepis na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowany z powodu dużej ilości składników, jednak zrobienie tego dania jest naprawdę proste.
Przygotowanie ciasta
Mąkę i proszek do pieczenia przesypujemy do rondla, gdzie dodajemy sól, roztopione masło i wodę Wszystko musimy roztrzepać na jednolitą masę. Ciasto nabieramy chochelką i wylewamy na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek. Smażymy placki na złoty kolor.
Mięsne nadzienie
Mięso mielone przekładamy do miski oraz dodajemy czosnek i cebulę. Paprykę chili pozbawiamy nasion i siekamy na drobno, dorzucamy do reszty farszu i zalewamy dwiema łyżkami oliwy. Po doprawieniu solą i pieprzem całość mieszamy. Przekładamy na tackę i pieczemy na grillu, a następnie przekładamy na usmażone wcześniej ciasto. Zawijamy rulony, które kroimy na kawałki. Jeśli chcemy, żeby nasze danie wyglądało tak jak w Osmanii- Powiśle Grill restauracja– musimy podać je z pokrojonymi pomidorami i papryką, które zostały podpieczone na grillu. Całość podajemy z jogurtem i sosem pomidorowym.
Turecka potrawa, jaką jest Beyti, to bogactwo smaku i witamin. Połączenie mięsa i warzyw zapewni wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Warto zainteresować się tym daniem oraz innymi specjałami, które można skosztować w Osmanii- Powiśle Grill restauracja. Wśród szerokiego wyboru kebabów każdy znajdzie coś dla siebie.