icookandlook.pl

blog o diecie, modzie i urodzie

przepis na tosty francuskie
Przepisy

Najlepszy przepis na tosty francuskie

Bardzo popularną potrawą wśród wielu osób są tosty francuskie. Warto dowiedzieć się nieco więcej na temat ich przygotowywania, a także zapoznać się z podstawowym przepisem.

Składniki

Tosty francuskie to potrawa, która złożona jest z kilku składników. Wśród nich wymienia się przede wszystkim bułkę paryską lub inną bułkę, którą ma się aktualnie pod ręką. Oprócz tego przydatne będą takie produkty jak dwa jajka, sto mililitrów mleka, a także dwie łyżki cukru oraz masło. Dzięki odpowiednio dobranej kompozycji składników możliwe będzie przygotowanie wyjątkowych w smaku tostów francuskich.

Przygotowanie potrawy

Przepis na tosty francuskie rozpoczyna się od odpowiedniego przygotowania bułki, którą należy pokroić. Dzięki temu możliwe będzie jej usmażenie. Następnym etapem jest przygotowanie masy, w której można będzie maczać bułkę przed smażeniem. W tym celu powinno się połączyć dwa jajka, sto mililitrów mleka oraz dwie łyżki cukru. Jajka najlepiej roztrzepać, aby zwiększyły swoją objętość i stały się bardziej puszyste. W międzyczasie powinno się rozgrzać patelnię, aby była gotowa do smażenia. Na patelni najlepiej rozpuścić masło lub olej rzepakowy, na którym będzie się smażyło tosty francuskie. Masło z całą pewnością nada im niepowtarzalnego smaku, dlatego warto je wykorzystać.

Smażenie tostów

Kolejnym etapem całego procesu jest samo smażenie tostów. Bułkę powinno się maczać w przygotowanej masie, a następnie smażyć na mocno rozgrzanej patelni, na której roztopiło się wcześniej masło. Gdy zawartość patelni zacznie skwierczeć to można wkładać plastry pokrojonej bułki. Jednorazowo najlepiej smażyć cztery lub pięć kawałków, jednak ten aspekt zależny jest w dużej mierze od wielkości posiadanej patelni. Bułki powinno się smażyć przez około dwie minuty, a jak się zarumienią to przewrócić je na drugą stronę. Bułki powinny być ładnie zarumienione, ale jednak nie spalone, ponieważ może to w negatywny sposób wpłynąć na ich walory smakowe. Usmażone bułki najlepiej układać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, które wchłoną nadmiar tłuszczu. Dzięki temu tosty francuskie będą chrupiące i będą miały wyjątkowy smak, ale nie będą nadmiernie tłuste.

Podawanie tostów

Tosty francuskie mogą być podawane z bardzo wieloma zróżnicowanymi dodatkami. Zazwyczaj się je serwuje na słodko, dlatego polecane są różnego rodzaju świeże owoce. Wśród nich można wymienić na przykład maliny, truskawki, borówki, jeżyny, porzeczki oraz wiele innych. Dodatkowo tosty można posypać cukrem pudrem, a także polać miodem lub syropem klonowym. Na pewno taka kompozycja smaków przypadnie do gustu każdemu.